Ali kompresijske nogavice pomagajo pri plantarnem fasciitisu?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki ga spremlja specifična bolečina, ki nastane že pri stanju na mestu, pri navadnih hoji, običajno pa boli tako močno, da niti ne pomislimo na tek. 

Poznavanje simptomov plantarnega fasciitisa pa je le polovica bitke. Še zmeraj ostaja vprašanje kako se znebiti teh bolečin?  Za več informacij o plantarnem fascitisu, vključno s tem, kako lahko kompresijske nogavice pomagajo zdraviti to vnetje, berite naprej. 

Obravnavanje katere koli zdravstvene težave je precej lažje, če razumete, kaj se dogaja. Plantarni fasciitis je prizadane del telesa, ki se imenuje plantarna fascia. Plantarna fascia je debel ligament ali tetiva, ki podpira lok našega stopala in nam omogoča hojo. Ko se pojavi plantarni fascitis pomeni, da se je plantarna fascia vnela ali pa mogoče rahlo natrgala. Zato so napetost, bolečina in celo otekanje pogosti znaki plantarnega fasciitisa. 

Ta bolečina v stopalu je lahko bodisi topa ali ostra in običajno nastane, ko oseba hodi ali teče. Bolečina se pogosto umiri, če počivamo. Na žalost ljudje, ki trpijo zaradi plantarnega fasciitisa, ne morejo sedeti ves dan. Torej, kako si lahko pomagate z kompresijskimi nogavicami? 

Kaj so kompresijske nogavice?

Verjetno že poznate koncept kompresijskih nogavic. To vrsto nogavic pogosto uporabljajo zdravstveni in gostinski delavci, da bi preprečili otekanje stopal in gležnjev med dolgimi izmenami. 

Kompresijske nogavice vam izboljšajo pretok krvi, lahko zmanjšajo bolečino in otekanje nog, zmanjšajo vaše možnosti za krčne žile in krvne strdke ter druge težave s cirkulacijo.

Verjetno pa nikoli niste pomislili, da imajo lahko pozitivne učinke tudi na plantarni fasciitis. 

Kako kompresijske nogavice pomagajo pri plantarnem fasciitisu?

  • Podpora za stopalni lok – za razliko navadnih nogavic, kompresijske nogavice ponujajo precej boljšo podporo vašemu loku in peti.  Čeprav to ne bo zagotovilo toliko podpore kot ortopedski vložek, lahko kompresijske nogavice bistveno zmanjšajo bolečino v loku, ko hodimo okoli brez čevljev. 
  • Otekline – kompresijske nogavice so znane po tem, da zmanjšujejo otekanje in plantarni fascitis je v osnovi boleče vnetje. Če je vaše stanje doseglo točko otekanja, lahko par kompresijskih nogavic pomaga preprečiti nadaljnje vnetje in otekanje. 
  • Sprostitev gležnja – težki primeri plantarnega fasciitisa lahko povzročijo bolečino, ki izžareva vse do gležnja. Z nošenjem kompresijskih nogavic, ki pokrivajo to območje, boste morda lahko bolečino bolj lokalizirali in ustavili simptome, da bi se nadalje širili.
  • Krči – še en skupni simptom plantarnega fascitiisa so krči v nogi in stopalu. Krči nastanejo, ko se mišice zategnejo v skrajšani položaj, zaradi česar je gibanje oteženo. Kompresijske nogavice lahko preprečijo te boleče krče in zagotavljajo lajšanje plantarnega fasciitisa z ohranjanjem mišic in vezi v podaljšanem položaju.

Torej pri vprašanju ali kompresijske nogavice pomagajo pri plantarnem fasciitisu, je odgovor DA

Če se prvič srečujete s kompresijskimi nogavicami, vam priporočamo, da si preberete članek Katere kompresijske nogavice so primerne za vas?

Večina ljudi verjame, da je dvigovanje uteži ali ekstremno naporni treningi, edini način za doseganje rezultatov. Vadba s suspenzijskimi trakovi (ali trx trakovi) je metoda vadbe, ki izboljšuje celotno telesno moč, vašo stabilnost in ravnotežje ter prožnost, kot tudi zdravje srca in ožilja.

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Kardiovaskularna vadba je vadba, kjer je cilj, da dvignete svoj srčni utrip. Čeprav kardio vadbo nekateri ljudje uporabljajo samo za hujšanje, ima le ta tudi druge koristi.