Masaža in okrevanje nista le za vrhunske športnike

header masaža ni le z ašportnike

Masaža, okrevanje ali preprosto počitek telesa ni nekaj, česar bi moralo biti naše telo deležno enkrat na teden. Masaža in okrevanje telesa, na takšen ali drugačen način, bi morala bili del naše vsakdanje rutine, ne glede na to, ali ste športnik ali ne.

Naše telo se nenehno spreminja in zato se ne počutimo vsak dan enako, zato tudi način okrevanja in počitka ne bi smela biti vsak dan enaka. Današnji svet stremi k hitremu, zasedenemu, stresnemu tempu življenja, zaradi česar se je težko osredotočiti na kaj drugega kot na obveznosti – delo in opravke. Nekateri težko najdejo čas tudi za kakršen koli način oskrbe – vadbo, sprehod, popoldanski počitek ipd., kar še dodatno vzbuja občutek tesnobe in stresa. Kaj pa, če bi si vsak dan vzeli 30 minut zase, brez izjem? Če nimate 30 minut, pa je včasih lahko tudi 10 minut več kot dovolj

Masaža za čustveno (in fizično) sprostitev

Med znanstveno dokazanimi oblikami sproščanja stresa je tudi masaža. Pa naj bo to švedska, terapevtska ali masaža globokih tkiv.

Masaža se pogosto uporablja za vzbujanje občutkov globoke sprostitve in zmanjšanja fizičnega in čustvenega stresa ter tesnobe. Koristi masaže, ki krepijo razpoloženje, so verjetno povezane s spremembami v EEG aktivnosti, znižanjem ravni kortizola in povečano aktivnostjo parasimpatičnega živčnega sistema, ki samodejno pomirja telo in možgane med stresom. Številne študije kažejo, da je zmerno močna masaža učinkovitejša od rahle masaže za zmanjšanje bolečin, povezanih z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s fibromialgijo in revmatoidnim artritisom. Masaža izboljša tudi našo pozornost in fokus ter poveča imunski odziv telesa. Študije funkcionalnega slikanja možganov kažejo, da se spremembe dogajajo na številnih področjih možganov, ki sodelujejo pri uravnavanju čustev in odziva na stres, vključno z amigdalo in hipotalamusom. Za odličen pregled raziskovalnih dokazov za masažno terapijo si poglejte študijo “Massage Therapy Research Review” podjetja Field.

Kaj je masaža globokih tkiv?

Z masažo globokih tkiv povečamo pretok krvi in zmanjšamo napetost, ki je globoko v mišicah. Za izvajanje te terapije se največkrat uporabljajo naprave, kot so naše masažne pištole WookVibe. Masaža globokih tkiv je edinstvena po tem, da uporablja kombinacijo hitrosti in globine, da maksimizira terapevtske učinke vsakič, ko naprava pride v stik z vašim telesom. Neprekinjena stimulacija odvrača možgane od bolečin, hkrati pa zagotavlja globoko in učinkovito masažo, ki je bolj prijetna od npr. manualne terapije. To pomaga ublažiti napetost, ki se nabere po opravljanju preprostih nalog, po vadbi in tudi po daljšem sedenju za mizo.

Masaža je za vsakogar

Učinki masaže presegajo to kar vidite ob športnih igriščih, v garderobah ali terapevtskih sobah. Namenjena je vsem, ne glede na poklic ali življenjski slog. Ne glede na to, iz katerega sloja življenja prihajamo, vsi doživljamo nekakšno obliko stresa na naše telo. Ne glede na to, ali vaše telo čuti učinke jutranjega teka ali dolgega dneva v službi, mu morate nujno dovoliti, da si opomore. Ko začnete razumeti številne prednosti vsakodnevnega okrevanja in počitka in tudi to vpeljete v vašo vsakodnevno rutino, se bo tudi vaše telo resnično počutilo bolj naravno.

Tendinitis ahilove tetive ali pa bolečina v ahilovi tetivi je poškodba, ki se pojavi, ko se ta tetiva vname, kar povzroči bolečino v peti. Kako le to preprečiti ali pa zdraviti?

Sklepi imajo ključno vlogo pri delovanju našega telesa, zato je pomembno, da jih zaščitimo in jih ohranimo zdrave. Vas zanima kako?

Nekateri športniki trpijo zaradi nezdrave, kompulzivne odvisnosti od vadbe. Ta se lahko pojavi iz različnih razlogov, vključno z obsedenostjo s popolnostjo, rezultati, izogibanjem drugim vidikom življenja in občutkom zasvojenosti s fiziološkimi spremembami, ki jih povzroča vadba.

Počitek in okrevanje sta bistvena dela vsake vadbene rutine. Vaša rutina okrevanja po vadbi močno vpliva na vaše rezultate in športno uspešnost ter vam omogoča veliko bolj učinkovit trening. Na žalost večina ljudi nima nikakršnega načrta ali rutine za uspešno okrevanje po vadbi.