Masaža in okrevanje nista le za vrhunske športnike

header masaža ni le z ašportnike

Masaža, okrevanje ali preprosto počitek telesa ni nekaj, česar bi moralo biti naše telo deležno enkrat na teden. Masaža in okrevanje telesa, na takšen ali drugačen način, bi morala bili del naše vsakdanje rutine, ne glede na to, ali ste športnik ali ne.

Naše telo se nenehno spreminja in zato se ne počutimo vsak dan enako, zato tudi način okrevanja in počitka ne bi smela biti vsak dan enaka. Današnji svet stremi k hitremu, zasedenemu, stresnemu tempu življenja, zaradi česar se je težko osredotočiti na kaj drugega kot na obveznosti – delo in opravke. Nekateri težko najdejo čas tudi za kakršen koli način oskrbe – vadbo, sprehod, popoldanski počitek ipd., kar še dodatno vzbuja občutek tesnobe in stresa. Kaj pa, če bi si vsak dan vzeli 30 minut zase, brez izjem? Če nimate 30 minut, pa je včasih lahko tudi 10 minut več kot dovolj

Masaža za čustveno (in fizično) sprostitev

Med znanstveno dokazanimi oblikami sproščanja stresa je tudi masaža. Pa naj bo to švedska, terapevtska ali masaža globokih tkiv.

Masaža se pogosto uporablja za vzbujanje občutkov globoke sprostitve in zmanjšanja fizičnega in čustvenega stresa ter tesnobe. Koristi masaže, ki krepijo razpoloženje, so verjetno povezane s spremembami v EEG aktivnosti, znižanjem ravni kortizola in povečano aktivnostjo parasimpatičnega živčnega sistema, ki samodejno pomirja telo in možgane med stresom. Številne študije kažejo, da je zmerno močna masaža učinkovitejša od rahle masaže za zmanjšanje bolečin, povezanih z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s fibromialgijo in revmatoidnim artritisom. Masaža izboljša tudi našo pozornost in fokus ter poveča imunski odziv telesa. Študije funkcionalnega slikanja možganov kažejo, da se spremembe dogajajo na številnih področjih možganov, ki sodelujejo pri uravnavanju čustev in odziva na stres, vključno z amigdalo in hipotalamusom. Za odličen pregled raziskovalnih dokazov za masažno terapijo si poglejte študijo “Massage Therapy Research Review” podjetja Field.

Kaj je masaža globokih tkiv?

Z masažo globokih tkiv povečamo pretok krvi in zmanjšamo napetost, ki je globoko v mišicah. Za izvajanje te terapije se največkrat uporabljajo naprave, kot so naše masažne pištole WookVibe. Masaža globokih tkiv je edinstvena po tem, da uporablja kombinacijo hitrosti in globine, da maksimizira terapevtske učinke vsakič, ko naprava pride v stik z vašim telesom. Neprekinjena stimulacija odvrača možgane od bolečin, hkrati pa zagotavlja globoko in učinkovito masažo, ki je bolj prijetna od npr. manualne terapije. To pomaga ublažiti napetost, ki se nabere po opravljanju preprostih nalog, po vadbi in tudi po daljšem sedenju za mizo.

Masaža je za vsakogar

Učinki masaže presegajo to kar vidite ob športnih igriščih, v garderobah ali terapevtskih sobah. Namenjena je vsem, ne glede na poklic ali življenjski slog. Ne glede na to, iz katerega sloja življenja prihajamo, vsi doživljamo nekakšno obliko stresa na naše telo. Ne glede na to, ali vaše telo čuti učinke jutranjega teka ali dolgega dneva v službi, mu morate nujno dovoliti, da si opomore. Ko začnete razumeti številne prednosti vsakodnevnega okrevanja in počitka in tudi to vpeljete v vašo vsakodnevno rutino, se bo tudi vaše telo resnično počutilo bolj naravno.

Večina ljudi verjame, da je dvigovanje uteži ali ekstremno naporni treningi, edini način za doseganje rezultatov. Vadba s suspenzijskimi trakovi (ali trx trakovi) je metoda vadbe, ki izboljšuje celotno telesno moč, vašo stabilnost in ravnotežje ter prožnost, kot tudi zdravje srca in ožilja.

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Kardiovaskularna vadba je vadba, kjer je cilj, da dvignete svoj srčni utrip. Čeprav kardio vadbo nekateri ljudje uporabljajo samo za hujšanje, ima le ta tudi druge koristi.