Ali kompresijske nogavice za tek dejansko delujejo?

So kompresijske nogavice za tek ali športne nogavice res vse, kar obljubljajo, da so? Preberite si o potencialnih koristnih učinkih in se odločite, ali so športne kompresijske nogavice del vaše tekaške opreme, ki ga je treba imeti, za boljše rezultate in regeneracijo. 

Zdi se, da so kompresijske nogavice za tek postale velik dela tega športa skupaj s kompresijskimi spodnjimi hlačami in rokavi. Le poglejte si naslednji maraton in opazili boste vse možne barvne kombinacije kompresijskih nogavic za tek.  

Nekateri športniki prisegajo na njihovo efektivnost in mnogi tekači so prepričani, da jim nošenje športnih kompresijskih nogavic pomaga doseči nove atletske dolžine. Prav tako vam ti tekači lahko povedo tudi o drugih prednostih nošenja kompresijskih nogavic med tekom:

 • preprečevanje poškodb, 
 • izboljšani rezultati, 
 • hitrejše okrevanje. 

Ko slišite taka mnenja, se je težko upreti, da tudi sami ne bi vložili v nekaj parov športnih kompresijskih nogavic. Kdo si ne želi zmanjšati bolečin v mišicah in na tekmovanjih prehiteti vso konkurenco? 

Vseeno pa se vam še vedno poraja vprašanje – ali lahko kompresijske nogavice res tako efektivne?  

Kaj so kompresijske nogavice za tek?

Kompresijske nogavice za tek ali športne kompresijske nogavice, so elastične nogavice, zasnovane za nošenje do kolena. Lahko se raztezajo čez stopalo ali se pa začnejo pri gležnju-take kompresijske nogavice se ponavadi imenujejo kompresijskih rokav. Te super močne nogavice se stiskajo okoli vaše noge in na površini stisnejo žile, skupaj z mišicami in arterijami

Kompresijske nogavice za tek v današnjem času

Uporabo kompresijske terapije lahko datiramo nazaj do kamene dobe. Navedena je tudi uporaba kompresije v dokumentih zdravljenja 1600 pr.n.št in o njih je celo pisal sam Hipokrat

V 20. stoletju so se pojavile nove metode kompresijske terapije: ljudje smo si začeli kupovati vezane kompresijske nogavice, kompresijske elastične trakove in povoje. Danes se kompresijska terapija uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih stanj, zlasti za ljudi, ki se spopadajo s posebnimi zdravstvenimi težavami, med drugim: 

 • Diabetes
 • Globoka venska tromboza
 • Krčne žile
 • Otekanje nog
 • Težave s krvnim obtokom 

V zadnjih desetletjih pa je v kompresijskem svetu, kompresijska terapija naredila velik preskok tudi v svet športa. Kompresijsko opremo lahko zdaj vidimo tako pri profesionalnih športnikih kot pri rekreativnih tekačih – športne kompresijske nogavice, kompresijski trakovi za roke ipd. 

Kako pa to lahko vpliva na vaše tekaške rezultate?

Preprosto povedano: več kot imajo celice kisika, bolje bodo delovale. Kompresijske nogavice pomagajo pri bolj učinkovitem kroženju krvi po nogah, s čimer se kri hitreje vrne v vaše srce. Hitreje kot teče kri, boljša je cirkulacija. Boljša je cirkulacija, več kisika v celicah, manj so utrujene noge in bolje lahko tečete.

Kakšne so prednosti kompresijskih nogavic?

 1. Izboljšano dovajanje kisika v vaše mišice. Kot je bilo omenjeno zgoraj, je ohranjanje krvi, bogate s kisikom, v vaših mišicah ključnega pomena za delovanje. Nočete biti na polovici svojega maratona samo zato, da bi vas vaša meča izdala od bolečin. Torej, kako vam kompresijske nogavice pomagajo doseči to pomembno dovajanje kisika? Namen kompresijskih nogavic je zagotoviti postopno stiskanje, kar pomeni, da so spodaj bolj tesne in zgoraj ohlapnejše. Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da pomagajo vašim nogam, da se “spopadajo” z učinki gravitacije s potiskanjem krvi nazaj v srce. Pritisk, ki ga ustvarjajo športne kompresijske nogavice, pomaga usmeriti kri po nogah in poveča pretok krvi v srce – kar pomeni, da lahko dobite vsa dobra hranila in kisik v vaše mišice.
 2. Zmanjšanje mlečne kisline. Kompresijske nogavice za tek vam lahko pomagajo tudi pri bolečinah v mišicah. Ko vadite, vaše telo proizvaja odpadni produkt, imenovan mlečna kislina. Če pustite, da mlečna kislina obstoji v vaših mišicah, boste naslednji dan čutili več bolečin v mišicah in ne boste mogli dokončati tistega načrtovanega treninga naslednji dan. Kompresijske nogavice so tukaj, da vam rešijo te težave in kot smo že omenili, vam lahko ustrezna kompresijska terapija pomaga pri stiskanju žil. Ko se vaše žile zožijo, se hitrost krvi, ki teče skozi, dejansko poveča. Povečana hitrost pomeni, da se lahko kri in mlečna kislina dejansko veliko hitreje vrneta nazaj v srce in tako zmanjša bolečine v mišicah, ki jih ponavadi čutite v dneh po napornem treningu ali tekmovanju. 
 3. Preprečevanje krčev in oteklin. Kompresijsko stiskanje lahko pomaga zmanjšati odvečno aktivacijo vaših nog – zakaj bi porabili več energije, kot bi morali? Nošenje športne kompresijske nogavice med tekom lahko pomaga zmanjšati napor, ki ga potrebujejo vaše noge, kar pomeni, da boste bolj efektivno uporabljali vaše noge in zmanjšali utrujenost med vadbo. Kompresijske nogavice za tek lahko uporabite tudi za nadzor oteklin na nogah, gležnjih in nogah. Ker se te nogavice stiskajo okoli teh predelov, preprečujejo nabiranje tekočine v tkivu. 

Ali kompresijske nogavice za tek dejansko delujejo?

Tekači, ki zagovarjajo uporabo kompresijskih nogavic, pri odgovorih na vse njihove tekaške težave navajajo prednosti že navedene zgoraj. Ali se znanost strinja z njimi? Ali lahko športne kompresijske nogavice vaše rezultate res dvignejo na višjo raven? 

Raziskava “Compression Socks and Functional Recovery Following Marathon Running: a Randomized Controlled Trial”, objavljena v The Journal of Strength and Conditioning Research, navaja, da so športniki, ki so 48 ur po končanem maratonu nosili kompresijske nogavice, izboljšali svojo tekaško uspešnost med preizkusom na tekalni stezi – le dva tedna kasneje. 

Raziskava Effects of compression on performance and regeneration Helmut Lötzerich je pokazala, da v večini primerov, kompresijske nogavice pozitivno vplivajo na rezultate in regeneracijo športnikov

Manjša, a novejša raziskava iz leta 2019, priporoča nošenje kompresijskih nogavic in ostale kompresijske opreme, za hitrejšo regeneracijo, zlasti po bolj napornih treningih ali tekmah. 

Katere kompresijske nogavice so prave za vas?

Pri izbiri kompresijskih nogavic je pomembno, da veste katera stopnja kompresije je prava za vas. O tem si lahko preberete v članku tukaj -> Katere kompresijske nogavice so prave za vas? 

Večina ljudi verjame, da je dvigovanje uteži ali ekstremno naporni treningi, edini način za doseganje rezultatov. Vadba s suspenzijskimi trakovi (ali trx trakovi) je metoda vadbe, ki izboljšuje celotno telesno moč, vašo stabilnost in ravnotežje ter prožnost, kot tudi zdravje srca in ožilja.

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Kardiovaskularna vadba je vadba, kjer je cilj, da dvignete svoj srčni utrip. Čeprav kardio vadbo nekateri ljudje uporabljajo samo za hujšanje, ima le ta tudi druge koristi.