Kaj je vibracijska terapija​?

masažne pištole uporabljajo vibracijsko terapijo

Zgodovina

Zgodovina vibracijske terapije sega v konec 19. stoletja, ko je ruski fizik Vladimir Nazarov, tekom ruskega vesoljnega programa, prvič uporabil vibracijo v terapevtske namene in tako zmanjševal izgubo kostne gostote, zaradi česar ponavadi prihaja do zlomov pri mlajših letih. Kasneje je dr. John Harvey Kellogg izumil vibracijski stol za katerega je pravil, da pomaga pri cirkulaciji krvi.

Kaj je vibracijska terapija?

Uporaba vibracijske terapije in opreme se hitro širi. Trenutno se uporablja pri fizioterapiji, rehabilitaciji in v profesionalnih športih, vedno pogosteje pa pa se tudi uporablja tudi za lepotne potrebe (zmanjševanje celulita) in dobro počutje. O učinkih vibracijske terapije je bilo objavljenih več sto strokovno pregledanih prispevkov, število raziskovalnih študij, ki se izvajajo vsako leto in to število se še povečuje. Učinki, opisani v študijah, vključujejo: 

 

  • mišično moč in toniranje,
  • zmanjšanje celulita,
  • izboljšanje kostne gostote,
  • povečano izločanje hormonov, povezanih z vadbo,
  • oslabljen odziv hormonov, povezanih s stresom,
  • izboljšanje cirkulacije,
  • zmanjšanje bolečin v sklepih,
  • zmanjšanje bolečin v hrbtu,
  • pospeševanje metabolizma.

 

 

Kako deluje vibracijska terapija?

Poznamo 2 tipa vibracijske terapije. Vibracija celotnega telesa in lokalizirana vibracija. Tekom lokalizirane vibracijske terapije, terapevt z vibracijsko napravo, kot je masažna pištola WookVibe Elite ali vibracijski masažni valj WookRoll, vpliva na določena področja telesa, kot so npr. stegna. Vibracijska terapija povzroča mišično kontrakcijo in relaksacijo. Določeni tipi vibracij sprožijo v telesu večjo proizvodnjo osteoblastov (celice, ki ustvarjajo gostoto kosti). Smer in intenzivnost vibracij lahko določita  učinkovitost vibracijske terapije. Nekatere naprave proizvajajo le vertikalno vibracijo, nekatere proizvajajo vibracije, ki gredo v vse smeri. Vibracije, ki potekajo navzgor in navzdol, kot pri recimo uporabi masažne pištole najučinkovitejše za proizvajanje hitrih mišičnih kontrakcij.

 

Sklepi imajo ključno vlogo pri delovanju našega telesa, zato je pomembno, da jih zaščitimo in jih ohranimo zdrave. Vas zanima kako?

Regeneracija mišic je vsakodneven proces vseh športnikov. Ali masaža, raztezanje in ledena kopel delujejo? Kaj pa protibolečinska zdravila?

Regeneracija mišic je vsakodneven proces vseh športnikov. Ali masaža, raztezanje in ledena kopel delujejo? Kaj pa protibolečinska zdravila?

Ste vedeli, da lahko se lahko masirate direktno po kolenu? Ravno to je prednost vibracijske tehnologije, saj vam masažna pištola s svojimi vibracijami tako bolj razgiba kolenski sklep in ga naredi bolj mobilnega.