Kaj je vibracijska terapija​?

masažne pištole uporabljajo vibracijsko terapijo

Zgodovina

Zgodovina vibracijske terapije sega v konec 19. stoletja, ko je ruski fizik Vladimir Nazarov, tekom ruskega vesoljnega programa, prvič uporabil vibracijo v terapevtske namene in tako zmanjševal izgubo kostne gostote, zaradi česar ponavadi prihaja do zlomov pri mlajših letih. Kasneje je dr. John Harvey Kellogg izumil vibracijski stol za katerega je pravil, da pomaga pri cirkulaciji krvi.

Kaj je vibracijska terapija?

Uporaba vibracijske terapije in opreme se hitro širi. Trenutno se uporablja pri fizioterapiji, rehabilitaciji in v profesionalnih športih, vedno pogosteje pa pa se tudi uporablja tudi za lepotne potrebe (zmanjševanje celulita) in dobro počutje. O učinkih vibracijske terapije je bilo objavljenih več sto strokovno pregledanih prispevkov, število raziskovalnih študij, ki se izvajajo vsako leto in to število se še povečuje. Učinki, opisani v študijah, vključujejo: 

 

– mišično moč in toniranje,
– zmanjšanje celulita,
– izboljšanje kostne gostote,
– povečano izločanje hormonov, povezanih z vadbo,
– oslabljen odziv hormonov, povezanih s stresom,

– izboljšanje cirkulacije,
– zmanjšanje bolečin v sklepih,
– zmanjšanje bolečin v hrbtu,
– pospeševanje metabolizma.

 

KaKO VIBRACIJSKA TERAPIJA DELUJE?

Poznamo 2 tipa vibracijske terapije. Vibracija celotnega telesa in lokalizirana vibracija. Tekom lokalizirane vibracijske terapije, terapevt z vibracijsko napravo, kot je WookVibe, vpliva na določena področja telesa, kot so npr. stegna. Vibracijska terapija povzroča mišično kontrakcijo in relaksacijo. Določeni tipi vibracij sprožijo v telesu večjo proizvodnjo osteoblastov (celice, ki ustvarjajo gostoto kosti). Smer in intenzivnost vibracij lahko določita  učinkovitost vibracijske terapije. Nekatere naprave proizvajajo le vertikalno vibracijo, nekatere proizvajajo vibracije, ki gredo v vse smeri. Vibracije, ki potekajo navzgor in navzdol, (kot pri recimo uporabi masažne pištole WookVibe) najučinkovitejše za za proizvajanje hitrih mišičnih kontrakcij.

 

header masaža ni le z ašportnike

Masaža, okrevanje ali preprosto počitek telesa ni nekaj, česar bi moralo biti naše telo deležno enkrat na teden. Masaža in okrevanje telesa bi morala bili del naše vsakdanje rutine.

valjček za masiranje vibracija

Z leti se je razvila tudi tehnologija na področju masažnih valjev, ki zdaj vsebujejo tudi vibracijsko tehnologijo. Kako je le-ta pripomogla pri efektivnosti masažnih valjev?

masažne pištole uporabljajo vibracijsko terapijo

Vibracijska terapija se trenutno najbolj uporablja pri fizioterapetvskih in športnih izdelkih kot so masažne pištole, masažni valji in žoge.

Uporaba masažnih pištol je preprosta in zato priljubljenost le teh naprav vse bolj povečuje pri rekreativnih, kot pri profesionalnih športnikih.