Ko vadba postane nezdrava obsedenost

Nekateri športniki trpijo zaradi nezdrave, kompulzivne odvisnosti od vadbe. Ta se lahko pojavi iz različnih razlogov, vključno z obsedenostjo s popolnostjo, rezultati, izogibanjem drugim vidikom življenja in občutkom zasvojenosti s fiziološkimi spremembami, ki jih povzroča vadba .

Zasvojeni športniki lahko ekstremne treninge uporabljajo kot način porabe kalorij in ohranjanja ali izgube telesne teže, da bi izboljšali svoje rezultate ali dosegli želeno telesno obliko ali težo. Svoje vedenje pogosto opravičujejo s prepričanjem, da resen športnik pri svojem športu ne more nikoli preveč trenirati. Takim športnikom niti nelagodje, bolečina ali celo poškodba ne preprečijo treninga in skoraj vsi trpijo zaradi sindroma pretreniranosti. Pogosto živijo z bolečinami, splošno utrujenostjo in z drugimi kroničnimi poškodbami, kot je denimo tendinitis.

Ko se soočijo s pretreniranostjo, pogosto vztrajajo, da bi njihovi rezulteti trpeli, če ne bi toliko trenirali. Prav tako se ponavadi držijo napačnega prepričanja, da se bodo že zaradi najmanjšega odmora zredili in ne bodo več mogli tekmovati na isti ravni.

V nekaterih primerih je obsedenost z vadbo lahko posledica prefinjene oblike prehranjevalne motnje. Uporablja se kot poskus nadzora ali izgube teže ali doseganja določene oblike telesa.

Zasvojenost z vadbo in ljubezen do gibanja

Obstajajo razlike med zasvojenostjo z vadbo in ljubeznijo do gibanja. Če nekdo pogosto telovadi, še ne pomeni, da je zasvojen.

Dokument objavljen v International Journal of Environmental Research and Public Health uporablja te dejavnike, da ugotovi, ali je nekdo zasvojen z vadbo:

 • Toleranca: čutite, da morate povečati čas ali intenziteto vadbe, da bi dosegli občutek zadovoljstva (evforije).
 • Abstinenčna kriza: če ne vadite, imate neželene stranske učinke, kot so tesnoba, razdražljivost, nemir in motnje spanja.
 • Pomanjkanje nadzora: ne morete zmanjšati intenzitete ali prekiniti vadbe, ki jo izvajate sami.
 • Pretiravanje: ugotavljate, da neprestano naredite več pri vadbi, ki ste jo prej načrtovali.
 • Čas: Veliko svojega časa porabite za razmišljanje o vadbi, načrtovanje, pripravo in okrevanje po vadbi. Toliko, da že moti druge vidike vašega življenja.
 • Zmanjšanje drugih dejavnosti: druga področja vašega življenja trpijo zaradi vadbe, na primer družabno življenje, delo ali drugi hobiji.
 • Nadaljevanje: še kar trenirate, čeprav se zavedate, da to povzroča fizične, psihološke in druge težave.
Kompulzivna vadba

Dodatni opozorilni znaki

Tu je nekaj dodatnih opozorilnih znakov, na katere morate biti pozorni.

 • Imate simptome sindroma pretreniranosti.
 • Prisilite se k vadbi, tudi če se ne počutite dobro.
 • Redko telovadite, ker uživate v vadbi.
 • Vsakič, ko telovadite, delate najhitreje in najtežje.
 • Če zamudite vadbo, občutite stres in tesnobo.
 • Pozabite družinske obveznosti, ker morate telovaditi.
 • Vedno računate koliko boste vadili, glede na to koliko jeste.
 • Raje telovadite kot se družite s prijatelji.
 • Ne morete se sprostiti, ker mislite, da ne kurite kalorij.
 • Skrbi vas, da se boste zredili, če za en dan preskočite vadbo.

Kompulzivna vadba je tako nevarna kot omejevanje hrane, uživanje ter uporaba dietnih tablet in odvajal.

Kompulzivna vadba lahko hitro privede do resnejših vrst prehranjevalnih motenj, vključno z anoreksijo in bulimijo, pa tudi do številnih resnih fizičnih nevarnosti, vključno z odpovedjo ledvic  ter srčnim infarktom. 

 

Kompulzivna vadba, podobna odvisnosti od drog

Kompulzivna vadba lahko ustvari podobno vedenje kot odvisnost od drog. Športnik ne najde več užitka v vadbi, vendar meni, da je to potrebno. To ni več izbira. Namesto tega je vadba postala obveznost.

Medtem ko lahko vadba zagotavlja začasni občutek dobrega počutja ali evforije, športnik potrebuje vedno več vadbe, da doseže to stanje. Če so taki športniki prisiljeni izpustiti vadbo,  ponavadi izkusijo močne občutke krivde in tesnobe, podobnih abstinenčni krizi.

Medtem ko nekateri raziskovalci pravijo, da prekomerna vadba povzroči, da telo proizvaja endorfine (hormone, ki jih izloča hipofiza in blokirajo bolečino, zmanjšujejo tesnobo in ustvarjajo občutek evforije), še vedno poteka razprava o tem, ali lahko postanemo fiziološko odvisni od vadbe.

Endorfini pa so kemično podobni močno zasvoljivi drogi morfiju.

Iskanje pomoči in zdravljenje kompulzivne vadbe

Zasvojenost z vadbo in druge motnje hranjenja so resne in lahko, če jih ne zdravimo, postanejo življenjsko nevarne. Če sumite, da ste zasvojeni z gibanjem in si ne morete privoščiti niti dneva odmora, poiščite pomoč.

Kompulzivna vadba je resna zdravstvena skrb, ki pogosto zahteva posredovanje nekoga, ki je blizu športniku, na primer trenerja, soigralca ali družinskega člana, ki prepozna te opozorilne znake in poišče strokovno pomoč.

Če sumite, da nekdo od vaših bližnjih zasvojen z vadbo, lahko pomagate tako, da izveste več o tem stanju in se z športnikom odkrito pogovorite o ustrezni strokovni pomoči.

Povzetek

Ljubezen do gibanja je zdrava strast, včasih pa se lahko razvije tudi v več kot to. Če ugotovite, da je vadba postala bolj obveznost, ki negativno posega v vaše življenje, poiščite pomoč.

 

Večina ljudi verjame, da je dvigovanje uteži ali ekstremno naporni treningi, edini način za doseganje rezultatov. Vadba s suspenzijskimi trakovi (ali trx trakovi) je metoda vadbe, ki izboljšuje celotno telesno moč, vašo stabilnost in ravnotežje ter prožnost, kot tudi zdravje srca in ožilja.

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Kardiovaskularna vadba je vadba, kjer je cilj, da dvignete svoj srčni utrip. Čeprav kardio vadbo nekateri ljudje uporabljajo samo za hujšanje, ima le ta tudi druge koristi.