Tendinitis ahilove tetive – vzroki, simptomi, zdravljenje in preventiva

Ahilova tetiva je največja tetiva, ki povezuje mišice na zadnji strani spodnjega dela noge z vašo kostjo na peti, petnico. Tendinitis ahilove tetive ali pa bolečina v ahilovi tetivi je poškodba, ki se pojavi, ko se ta tetiva vname ali postane razdražena, kar povzroči bolečino v peti. Obstajata dve vrsti tendinitisa ahilove tetive. Insercijsko vnetje ahilove tetive je diagnosticirano, ko pride do vnetja na območjo, kjer se tetiva pripenja na petnico, medtem ko je pri neinsercijskem vnetju ahilove tetive samo vnetje bolj na sredini tetive. 

Vzroki za vnetje ahilove tetive

Obstaja veliko možnih vzrokov za vnetje ahilove tetive in bolečino: 

 • Pretreniranost: ko je vaša ahilova tetiva pogosto pod velikim fizičnim stresom, se lahko vname zaradi manjših trganj, ki se pojavijo med vadbo. Ahilov tendinitis je pogosto posledica pretreniranosti ali pri preveliki intenzivnosti, prezgodaj po npr. poškodbi. 
 • Spreminjanje vadbene rutine: normalno je, da povečujete intenzivnost in trajanje vaših vadb. Če povečate intenzivnost prehitro, ne da bi dali telesu, da se prilagodi, hitro privede do bolečin v ahilovi tetivi. 
 • Napetost v mečnih mišicah: napete mečne mišice so lahko še en potencialni vzrok za bolečine v ahilovi tetivi. Čeprav raziskave prav tako povezujejo kronična vnetja ahilove tetive s šibkimi mečnimi mišicami
 • Nošenje drugih čevljev: spremembe obutve, kot je prehod na nizko tekaško obutev, lahko povzročijo bolečine v ahilove tetivi. 
 • Spreminjanje tehnike teka: spreminjanje stila teka lahko prispeva tudi k vnetju ahilove tetive. 
 • Ravna stopala: izravnavanje loka vašega stopala lahko poveča tveganje za razvoj ahilovega tendinitisa zaradi dodatnega stresa, ki ga povzročite na vaši ahilovi tetivi, ko hodite ali tečete. 
 • Zvračanje stopala navznoter: če se vaša noga zvija navznoter, ko hodite ali tečete, to lahko povzroči bolečine v ahilove tetivi. Študije kažejo, da je to zato, ker zvijanje navznoter prekinja pretok krvi vzdolž same tetive
 • Prekomerna telesna teža: višji indeks telesne mase (BMI) je še en vzrok za bolečine v ahilovi tetivi, saj imajo posamezniki s prekomerno telesno težo (26+ BMI), več možnosti za razvoj bolečin v ahilovi tetivi.  

Simptomi tenditisa ahilove tetive

Simptomi tendinitisa ahiltovo tetive se pogosto razvijejo postopoma in lahko vključujejo: 

 • Bolečine in togost. Običajno je mogoče občutiti bolečine in togost na zadnji strani gležnja, še posebej, ko zjutraj prvič stopite iz postelje ali po dolgem sedenju. Ta bolečina se zmanjša, ko se ogrejete in lahko tudi popolnomo izgine med samo vadbo. Toda ko se ustavite, se bolečina pogosto vrne in se lahko še poveča. 
 • Otekanje, ki se poslabša skozi dan. Vidno je lahko tudi blago otekanje na vaših ahilovi tetivi, ki se poslabša skozi dan. Odvisno kako dolgo doživljate simptome, je lahko otekanje vidno ali ne. 
 • Odebelitev ahilove tetive. Morda opazite odebelitev vaše ahilove tetive, ki je znana kot ahilarna tendinopatija.
 • Koščene bulice. Če imate koščene bulice ali osteofiti, boste morda imeli tudi tendinitis ahilove tetive-bolj specifično insercijsko vnetje ahilove tetive.

Rehabilitacija ahilove tetive je razdeljena v dve osnovni kategoriji: rehabilitacija na domu in rehabilitacija, z naprednejšimi tehnikami, ki jih predpiše zdravnik. 

Rehabilitacija ahilove tetive doma

Nekaj ​​stvari lahko naredite sami, da začnete lajšati bolečine v peti, ki se pojavijo pri ahilovem tendinitisu:

 • Počitek. Vzemite si nekaj dni počitka, vendar vseeno premikajte gleženj in naredite lažje raztezne vaje in vaje za mobilnost gležnja ter meč. Izogibajte se telesnim aktivnostim, ki lahko poslabšajo bolečino v peti, namesto tega izvajajte vaje z majhnim naporom.
 • Hlajenje. Hladite ahilovo tetivo do 20 minut hkrati, po potrebi, da zmanjšate morebitno oteklino in bolečine v peti. 
 • Kompresija. Zavijte območje ahilove tetive v kompresijske trakovi ali pa si oblecite kompresijske nogavice. 
 • Dvig noge. Če je mogoče, lezite z dvignjeno nogo nad nivojem vašega srca. 
 • Vložki za peto. Raziskave kažejo, da lahko vložki za v obutev zmanjšajo obremenitev na ahilovo tetivo.  

Rehabilitacija z naprednejšimi tehnikami

Če rehabilitacija doma ne deluje, je pomembno, da poškodbo čimprej zdravimo, ker če tetivo še dodatno natrgamo z gibanjem, lahko pri pretiranem stresu poči. 

Glede na stopnjo poškodbe vam bo zdravnik morda svetoval, da greste k fizioterapevtu na terapije. Fizioterapetvske terapije lahko pomagajo, da se tetiva zaceli v nekaj tednih. 

Za hujše primere bolečin v ahilovi tetivi se lahko tudi priporoči “shockwave” terapija ali pa celo operacija. Kirurški posegi ponavadi pomenijo podaljšanje mečnih mišic, odstranjevanje koščenih bulic na peti ali popravljanje poškodb tetive.  

Preventiva

Krepitev mehkega tkiva v spodnjem delu noge lahko potencialno prepreči poškodbe na tem področju, ker so mišice bolj pripravljene na telesno vadbo in gibanje. To vključuje: 

 • krepitev Ahilove tetive, 
 • krepitev mečnih mišic, 
 • krepitev mišic na stopalu.

Pri teku bodite še posebej previdni, da ne pretiravate, na primer, pri uvajanju šprintov ali treningov teka v hrib v svoj režim. Nikoli ne izvajajte težkih vaj/treningov dva dni zapored.

V vadbo vključite tudi dejavnosti z lažjo zahtevnostjo, kot sta na primer kolesarjenje in plavanje. To vam omogoča, da ostanete v formi, hkrati pa zmanjšate obremenitev ahilove tetive. Pravilno ogrevanje pred temi treningi lahko dodatno prepreči poškodbe 

In pa seveda doseganje in vzdrževanje zdrave telesne teže

Pogosto zastavljena vprašanja

Ali lahko telovadim ali vsaj hodim, če imam bolečine v ahilovi tetivi?

Lahko hodite z bolečino v ahilovi tetivi, če le bolečina ni prehuda. Izogibati bi se pa morali vadbam z večjimi napori, dokler bolečina vsaj malo ne popusti, da ne bi še bolj poškodovali ahilove tetive ali poslabšali bolečine. 

Kako najhitreje pozdravim bolečine v ahilovi tetivi? 

Odvisno od resnosti stanja ahilove tetive in stopnje bolečine. Noben način zdravljenja ni na splošno boljši od drugega. Priporočamo, da se pogovorite s svojim zdravnikom in skupaj z zdravnikom izberite najboljšo opcijo zdravljenja.

Zakaj imam bolečine v ahilovi tetivi? 

Bolečine v ahilovi peti imajo številne možne vzroke, od pretreniranosti do spreminjanja vadbene rutine do prekomerne teže. Zdravnik, fizioterapevt ali trener vam lahko pomaga ugotoviti vzrok bolečine v ahilovi tetivi in ​​priporočiti možen potek zdravljenja. 

Ali lahko ahilov tendinitis pustim pri miru in ne zdravim?

Tega ne priporočamo, saj lahko to povzroči dolgotrajne težave, ki lahko na koncu pripeljejo do tega, da je že navadna hoja lahko zelo otežena. 

Viri:

 • https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00113.2014
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.12722
 • https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1938640013489343
 • https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/achilles-tendon-injuries.html
 • https://jfootankleres.biomedcentral.com/articles/10.1186/1757-1146-5-15
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33337692/

Večina ljudi verjame, da je dvigovanje uteži ali ekstremno naporni treningi, edini način za doseganje rezultatov. Vadba s suspenzijskimi trakovi (ali trx trakovi) je metoda vadbe, ki izboljšuje celotno telesno moč, vašo stabilnost in ravnotežje ter prožnost, kot tudi zdravje srca in ožilja.

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Plantarni fasciitis je vnetje tetive stopalnega loka, ki običajno boli tako močno, da težko hodimo ali stojimio in niti ne pomislimo na tek. Ali nam kompresijske nogavice lahko kako pomagajo?

Kardiovaskularna vadba je vadba, kjer je cilj, da dvignete svoj srčni utrip. Čeprav kardio vadbo nekateri ljudje uporabljajo samo za hujšanje, ima le ta tudi druge koristi.